Jobb Samhälle Sport

Fotbollsdomare – mycket mer än klagomål och negativa rubriker

29 augusti, 2017

Idag gjorde jag två intervjuer som ska publiceras på Ungdomsfotboll.se, med start på söndag. Jag träffade fotbollsdomarna Bojan Pandzic och Joakim Amri Nilsson, som båda dömer i både Allsvenskan och Europa League. Joakim har dessutom dömt tre Champions League-matcher.

Tanken var att vi skulle prata om vad det innebär att vara domare, hur man blir det, hur mycket arbete man lägger ner och annat som kan vara intressant för fotbollsintresserade läsare. Med tanke på hur ofta man läser ord som ”domartabbe” eller ”dundermiss av domaren” var jag inställd på att både Bojan och Joakim skulle vara rätt lågmälda, kanske prata om hur tufft deras yrke är och ta upp jobbiga incidenter de råkat ut för.

Men båda två sken som solstrålar när vi skakade hand. Och båda intervjuerna var fyllda av glädje, tacksamhet och energi. Killarna berättade öppenhjärtligt om hur mycket de älskade sina jobb och vad det var som fick dem att hålla glöden och glädjen uppe. Alla detaljer kommer publiceras i en intervjuserie på Ungdomsfotboll under hösten, men jag kände att jag var tvungen att dela med mig av hur inspirerande det var att lyssna på Joakim och Bojan prata. Visst finns det delar i yrket som kan vara tunga, men det är bara en bråkdel jämfört med allt som gör dem glada. Det var så uppfriskande att höra.

Vi matas dagligen med att domare ofta slutar på grund av det tuffa klimatet (kanske främst i lägre divisioner där tränare och föräldrar inte riktigt kan lägga band på sig) och visst fasen hör man sällan att fans, spelare eller sportnördar berömmer och hyllar en domare efter en match? Någon enstaka gång kanske, men oftast är det bara den negativa kritiken som når fram (plockas upp) i mediebruset. Så jag tror att om vi ska få ungdomar att vilja testa på domaryrket måste vi lyfta fram de positiva vinklarna med det. När Bojan och jag pratat klart och han konstaterat att han hade världens roligaste jobb så gick det på riktigt en tanke genom mitt huvud; ”fasen, man kanske ska testa på att bli domare?”. Det har aldrig hänt förut. Hoppas höstens artiklar på Ungdomsfotboll.se kan få ungdomarna att känna likadant.

Bojan Pandzic och Joakim Amri Nilsson

Intervjuerna kommer att publiceras på Ungdomsfotboll.se, i en reportagepunkt som kallas Supersöndag. Varannan söndag gör vi djupare intervjuer och reportage för de som vill ha lite härlig söndagsläsning.

SHL-tipset 2017/18
ProtectHer - omdefiniera manlighet, ett omklädningsrum i taget


You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna ett svar