Intervju,  Jobb,  Sport

Möt David Ashbaugh – Kanadensiske SHL-kommentatorn som hörs i över fem länder

Förra veckan besökte jag Sports Editing Sweden (SES) i Linköping. Sports Editing ansvarar för SHL.se på uppdrag av SHL. Där träffade jag David Ashbaugh, som kom till Sverige för knappt en månad sedan. Han är en del av den nya satsningen som SES gör tillsammans med SHL, där matcher från den svenska hockeyligan sänds och kommenteras på engelska till andra länder. Satsningen kallas SHL World Feed och når bland annat ut till Finland, Tjeckien, Storbritannien, Schweiz, USA. Dessutom pågår en förhandling om att ta sig in på den kanadensiska marknaden.

En match i varje omgång kommenteras av David Ashbaugh i ett ljudisolerat rum på SES. Han hade bara hunnit med ett par matcher när jag träffade honom men jag passade ändå på att ställa lite frågor om hans roll och hans flytt till Sverige.

David tog examen från British Columbia Institute of Technology år 2014. Därefter började han kommentera hockey i en liten stad vid namn Chetwynd, i norra British Columbia. Han kommenterade för deras lokala ”midget”-lag. Sedan flyttade David till staden Merrit, och kommenterade deras junior A-lag i British Columbia Hockey League (BCHL). Innan han styrde vidare mot Sverige kommenterade han Surrey Knights i Pacific Junior Hockey League (PJHL). Han arbetade som kommentator deltid, vid sidan av ett annat jobb som han inte trivdes så bra på.
– Jag var på jakt efter förändring och kanske något annorlunda. Jag har alltid velat resa så när jag såg denna jobbannons från Sverige blev jag jättenyfiken, berättade David i en av periodpauserna i matchen mellan Växjö och Skellefteå.

Det var nästan så att han inte ansökte, han trodde inte att han skulle få någon respons. Men mindre än ett dygn efter att han skickat sitt mail, i maj månad, fick han svar.
– Av en ren händelse var dom i Vancouver på affärsresa, så jag kunde träffa dem ansikte mot ansikte och prata om tjänsten. Jag blev jättespänd på uppdraget. Ungefär fyra dagar efter intervjun fick jag besked och började packa.

Andreas Brännström är VD på Sports Editing Sweden och han berättar att sändningarna faktiskt är inne på sitt fjärde år. Men det är först nu man tagit in en amerikansk play by play-kommentator.
– Tidigare säsonger har det enbart sänts med arenaljud och mottagarna har haft egna kommentatorer till sändningarna. Det används fortfarande på sina håll, men som option för tittaren att välja språk. Vi blev faktiskt något överraskade av alla kvalitativa ansökningar som trillade in från bl.a. Nordamerika när vi utannonserade tjänsten, vilket ju i sig vittnar om ett väldigt stort intresse för ”talangfabriken SHL, säger Andreas Brännström.

Jag stod och lyssnade lite på Davids kommentering och slogs av hur svårt det måste vara att komma till ett nytt land med nya namn att lära sig uttalet på. Men det var inget David tyckte var jobbigt.
– De flesta namn är rätt lätta att uttala, men det är några som är lite kluriga. Canucksfan som jag är, är jag i alla fall van vid svenska namn.

Vad tycker du om SHL som liga?
– Jag gillar den! Det finns ju uppenbara skillnader i isens storlek och det något mindre fysiska spelet men öppnar ju upp för lite mer passningsvänlig hockey.
– Det är intressant att se hur de kanadensiska spelarna har anpassat sig till den europeiska spelstilen, samtidigt som de har kvar den nordamerikanska känslan.

SHL World Feed sänds både på webben (OTT) och i linjär tv. Men David poängterar att SHL är allmänt erkänd som en av de tre bästa ligorna i världen, bakom NHL och KHL. Han tror att många länder skulle uppskatta att få tillgång till sändningar av SHL-matcher.
– Under NHL-lockouten 2012 vet jag att TSN och några andra bolag sände SHL-matcher i Kanada och tittarna älskade det. Jag tror att om man får ut sändningarna över Europa och till och med Nordamerika kan man få folk att förstå ytterligare vilken rolig och spännande liga det är.
– Jag tror faktiskt att det är ett bolag i USA som plockat upp rättigheterna för sändningarna, det är rätt coolt. Och bara att veta att min röst går ut till flera olika länder är häftigt.

Hur mycket visste du om svensk hockey sedan tidigare?
– Jag visste en hel del, det var inte så många överraskningar när jag väl kom hit. Reglerna är ju väldigt lika.

David bor nu i centrala Linköping och trivs kanon. Även om staden är bra mycket mindre än Vancouver har får han ändå vibbar av en större stad.
– Det finns många pubar och ställen att ta en drink på, en fin biograf, stort restaurangutbud. Och sedan är det trevligt att allt ligger så nära. Jag bor mitt i stan och har gångavstånd till jobbet, mataffären och till restaurangen. Och jag blev lite överraskad över hur många som talar flytande engelska! Det har underlättat omställningen jättemycket.

Hur länge stannar du?
– Just nu är jag på ett kontrakt över denna säsongen, men vi får se hur det går. Jag är absolut öppen för möjligheten att komma tillbaka förr fler säsonger.

______________________________________________

Jag tycker denna satsning från SHL och SES är helgrym. Vi pratar mycket om hur bra svensk hockey står sig mot den europeiska, varför inte nyttja möjligheterna att sprida kunskap kring den svenska verksamheten.  Det vore spännande att se hur resultatet efter säsongen ser ut, om den amerikanska kommenteringen gjort projektet ännu mer populärt och om tittarsiffrorna ökat. Om inte annat skickar detta starka signaler om att SHL tror på sin produkt och att fler borde ges möjlighet att ta del av den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *