Digitalt innehåll,  Jobb,  Sociala medier

5 nyheter för Instagram-älskaren att testa

Ansiktsfilter funkar nu på livesändningar.

Instagram fortsätter att cementera sin roll som den största bilddagboksaktören bland sociala medier. Tidigare kunde vi läsa om att de jobbar aktivt med sina kommentarsfilter, för att aktivt arbeta bort stötande kommentarer och trollkonton. De senaste veckorna har de kommit ut med ett gäng nya funktioner för själva bildhanteringen, som vissa känns spännande och roliga.

Här är 5 senaste nyheterna som Instagram presenterat:

Ansiktsfilter på livesändningar

Om du inte fått nog av ansiktsfiltrena (som för övrigt än så länge känns lite trista jämfört med Snapchats filter) kan du nu använda dem när du gör en livesändning med Instagram. Sätt solglasögon eller hundöron på dig själv eller den du filmar, även i direktsändning.

Skräddarsydd färg på Instastory

Denna funktion har jag redan fastnat för rejält. Jag som är smått beroende av att göra (eller i alla fall försöka) göra fina bilder och effekter på min Instastory blev ju helt lyrisk över detta. Detaljernas urmoder har hört bön! Nu slipper du leta efter en nyans på text eller pensel som matchar snyggt till din bild eller film, nu kan du rentav plocka vilken nyans du vill från bilden du vill publicera! Hur drömmigt?! Du hittar funktionen bland färgerna, längst till vänster. Där finns en pipettliknande ikon. Klicka på den och leta upp den perfekta nyansen.

Bild 1: Välj egen nyans till text eller pensel. Bild 2 och 3: Stödlinjer för placering av text, emojis och stickers.

 

Stödlinjer på Instastory

För en OCD-människa är det aldrig fel att veta säkert att något är centrerat, vågrätt eller i precis den vinkel man vill ha det. Så OCD-människorna (inklusive jag själv) jublade garanterat när stödlinjerna dök upp mitt i Insdtastoryredigeringen. Du behöver inte göra något speciellt för att aktivera dem, och du kan absolut ignorera dem om du vill vara wild and crazy, de bara finns där som stöd om du skulle behöva dem.

”Polls” på Instastory

Omröstningar, eller ”polls” för den internationelle, har länge varit en del av både Facebook och Twitters vardag. Och på Snapchat har vi skickat bilder till våra nära och kära ifrån provhytter, i hopp om att de snabbt som attan ska svara vilken jacka de tycker är snyggast. Nu är det Instastorys tur. Du kan enkelt göra din egen omröstning med hjälp av en sticker och ser tydligt vilket alternativ som fått flest röster. Risken finns väl att denna funktion kommer att användas till förbannelse i början, men om man använder den sparsamt och med ett verkligt syfte kan den vara riktigt användbar. Om inte annat kan man använda den i humoristiska sammanhang, som hockeyvärldens egen komiker Fredde Warg.

Full size-bildspel

Funktionen där man kan lägga upp flera bilder och filmklipp i ett bildspel (med upp till 10 bilder) har tidigare varit begränsad till enbart kvadratiska bilder. Jag som tröttnat lite på de klassiska Instagramkvadraterna var jätteglad när man äntligen fick möjlighet att publicera bilder i stående eller liggande format. Och nu har funktionen alltså kommit även till bildspelen. Dock ej till filmer, och än finns spärren där alla bilder måste ha samma format. Alltså antingen kvadratisk eller stående.

Där har ni dem! Fem nyheter för dig som vill fortsätta experimentera med Instagram. 

Det finns dessutom en nyhet som jag tror många ser som ett störande moment. Instagram har i en av de senaste uppdateringarna aktiverat automatiskt ljud på videos i flödet! Jag vet, det är en vanesak, man har ju ofta mobilen på ljudlös oh så vidare… Men ändå! Jag får fortfarande en mikrohjärtattack varje gång en video hoppar igång och jag inte är beredd på ljudet. Förstår inte riktigt varför det inte kunde vara som tidigare.

Alla nyheter som Instagram rullar ut finns att läsa mer om på Instagrams egen blogg. Och vill ni ta del av mina tips kring livesändningar i sociala medier hittar ni dem här.

Tack för att ni läser!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *