Musik och nöje,  Omgivning

Kajsas välgrundade och genomtänkta Friends-ranking – Plats nummer 3

Jag har utan att överdriva sett samtliga avsnitt av Friends minst tjugo gånger. Jag följde det slaviskt under dess prime mellan 1994 och 2004 och har sedan dess använt serien som någon form av snuttefilt i en ibland skakande värld. Om det är någonting som jag skulle våga utmana någon i är det Friends-kunskap. Det vågar jag ändå säga. Allt annat i världen skulle jag absolut förlora i.

För oss som följt serien och lärt känna karaktärerna har frågan självklart ploppat upp i huvudet vem som är roligast/bäst/härligast/tråkigast/skönast/sämst. Och det tog mig typ 20 år innan jag vågade yttra vem jag tyckte var roligast. Inte för att jag bryr mig om vad andra tycker, utan för att det var som att betygsätta ett syskon. Vedervärdigt. Jag inser verkligen hur dumt det låter, blir lite äcklad av mig själv, men vad fan. Så är det. Och nu när jag äntligen gjort det ska jag dela med mig av mitt beslut. Jag presenterar listan i separata inlägg, en person i taget. Nedan finns länkar till de jag tidigare avslöjat.

Plats nummer 6

Plats nummer 5

Plats nummer 4

Här kommer en presentation av friend nummer 3.

# Monica Geller

Det är något speciellt med denna neurotiska, traditionella och kontrollgalna vinnarskalle. Monica är en person som jag identifierar mig otroligt med i vissa aspekter, men som skiljer sig ofantligt i andra. Hennes kontrollbehov när det kommer till planering är spot on Kajsa Kalméus. Hon vill gärna planera allt in i minsta möjliga detalj och trivs bäst med ett headset och ett körschema i handen. Till skillnad från de andra i gänget är hon oerhört beroende av att ha kontroll på situationerna och får panik när saker avviker från planen. Men när det kommer till städningen är vi ju inte så lika, om man säger så…

Det som gör Monica så rolig är just hennes neurotism och överdrivna kontrollbehov. Det visar sig bäst när hon planerar Phoebes bröllop (säsong 10, avsnitt 12), när de ska åka till London (säsong 4, avsnitt 23) eller när hon tvångsmässigt måste hitta vilket eluttag som leder till strömbrytaren på väggen (säsong 4, avsnitt 15). Hon tappar all rim och reson och ger efter för sin OCD fullt ut, vilket är otroligt härligt och underhållande.

En annan sak som jag älskar med Monica är hennes tävlingsinstinkt. Hon hittar en tävling i allt! Och ofta går hon in i en bubbla där hon knappt bli kontaktbar, till exempel som när hon spelar pingis i Barbados (säsong 9, avsnitt 24). Andra exempel på detta är när hon vill tävla om vem som ska få lämna Emmas ettårskalas först, när hon ska köpa sin bröllopsklänning på en outlet, när hon slår vad om vilken dag som Rachel ska föda barn,  och när gänget ska vara med miljonlotteriet.

Anledningen till att hon inte kommer lika högt upp som de två finalisterna är att jag saknar minspelet och djupet som finns hos både Ross och Chandler.

Men ett av mina favoritmoments med Monica är när hon till och med tävlar i vem som håller bäst tal till sina föräldrar på deras bröllopsdag. Hon vill så gärna slå brorsan i antal tårar och hypar sitt tal med att sätta rubriken ”Sob fest 2000”. Och för att få gästernas tårar att rulla tar hon till lite annorlunda knep…

 

Detta är inlägg 34 av 100 i projektet #blogg100 skapat av Bisonblog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *