Musik och nöje,  Omgivning

Kajsas välgrundade och genomtänkta Friends-ranking – Plats nummer 4

Jag har utan att överdriva sett samtliga avsnitt av Friends minst tjugo gånger. Jag följde det slaviskt under dess prime mellan 1994 och 2004 och har sedan dess använt serien som någon form av snuttefilt i en ibland skakande värld. Om det är någonting som jag skulle våga utmana någon i är det Friends-kunskap. Det vågar jag ändå säga. Allt annat i världen skulle jag absolut förlora i.

För oss som följt serien och lärt känna karaktärerna har frågan självklart ploppat upp i huvudet vem som är roligast/bäst/härligast/tråkigast/skönast/sämst. Och det tog mig typ 20 år innan jag vågade yttra vem jag tyckte var roligast. Inte för att jag bryr mig om vad andra tycker, utan för att det var som att betygsätta ett syskon. Vedervärdigt. Jag inser verkligen hur dumt det låter, blir lite äcklad av mig själv, men vad fan. Så är det. Och nu när jag äntligen gjort det ska jag dela med mig av mitt beslut. Jag presenterar listan i separata inlägg, en person i taget. Nedan finns länkar till de jag tidigare avslöjat.

Plats nummer 6

Plats nummer 5

Här kommer en presentation av friend nummer 4.

#4 Rachel Green

Jag vet inte om det är rätt att säga att Rachel är den jag är mest lik, men det känns så. Och då menar jag givetvis inte utseendemässigt utan mer hur jag tror att folk uppfattar mig. Rachel är social, skön, glad, bjuder på sig själv, äter vad hon vill och vill gärna vara med där det händer. När jag tänker efter är det kanske mer Chandler jag är lik, i alla fall inombord, men mer om honom när det är hans tur.

Rachel är en av karaktärerna jag tycker utvecklas mest under serien. Förutom den uppenbara ”blåsheten” från säsong ett, som mer eller mindre försvinner emot slutet, så ändrar hon också fokus från sig själv till andra. I början är hon så sjukt egocentrisk, och sätter sig själv i första hand i många situationer. Till exempel när hon ska åka till Vail på skidsemester och inte uppskattar Monicas ansträngningar inför Thanksgiving (säsong 1, avsnitt 9) eller när hon övertalar Monica att låna ut sin identitet så att Rachel kan nyttja hennes försäkring (säsong 1, avsnitt 17). Under graviditeten i säsong 8 är hon också rätt självfokuserad, men det får man ändå ha överseende med. Mot slutet av serien upplever jag att hon har en helt annan syn på livet. Hon känns varmare, tryggare, mer omtänksam och noga med att andra ska ha det bra. Visst, det är rätt sjukt att hon bara antar att Ross är okej med att hon ska ta med sig deras dotter och flytta till Paris (visst är det rätt konstigt att han inte säger något om det?) men i övrigt tycker jag att hon har en helt annan empati mot slutet.

Rachel är som roligast när hon försöker dölja något eller övertyga någon, och när hon blir sådär exalterad att hon inte kan kontrollera sig (som när hon får reda på att hon är välkommen till Joeys Soap on the roof-party). Jag älskar dessutom henne under graviditetsfasen, och i dubbelavsnitten när hon ska föda. Anledningen till att hon inte kommer högre upp än på en fjärdeplats är att jag tycker hennes komik är relativt simpel. Om man jämför med till exempel Chandler och Ross, är hon långt ifrån det otroliga minspel som speglar deras inre konflikter och ångest. Även Monica tycker jag har en mer komplicerad humor med sina tvångstankar och manier. Därför kommer Rachel strax under dem i min lista.

Men ett av mina absoluta favoritmoment med Rachel är när Chandler saknas inför sitt bröllop och Rachel måste jobba hårt för att hålla Monica fri från misstankar. Bäst är när hon räddar sig själv med att säga ”We can´t find Chandler…’s vest”. Du ser det i scenen mellan 00:45-3:05 i klippet nedan.

Detta är inlägg 25 av 100 i projektet #blogg100 skapat av Bisonblog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *