Omgivning,  Samhälle

Ska vi vuxna inte ha lite mer perspektiv?

Eftersom jag tidigare i veckan rasade över hur vuxna beter sig mot barn inom idrotten är det väl lika bra att jag fortsätter på det spåret idag också. Sedan ska jag lugna mig ett tag. Jag lovar.

Jag tog del av en historia från föräldrar och ledare till barn i fotbollsklubben Angereds MBIK. Deras barn, som var mellan 9 och 11 år, hade blivit utpekade för fusk under turneringen Future Cup i slutet av mars.  Artikeln om händelsen kan ni läsa här. Jag har tagit del av båda sidor av historien och pratat med de inblandande från Angereds MBIK och från ledningen av Future Cup. Åsikterna nedan är mina egna. (Om någon nu trodde något annat…)

Hela historien får mig att må illa av tre anledningar.

1. Att vuxna individer kan finna det rimligt att skrika ”fuskare” till en 11-åring. Att dessutom göra det inför sina egna barn, alltså de personer som de ska vara förebilder till, är för mig en gåta. Vad vill man skicka för signaler egentligen? De utpekade barnen förstod ingenting, de var bara där för att göra det de älskar mest – spela fotboll. Vuxna förstör för barn.

2. Att en vuxen tar denna lek på så stort allvar, att de faktiskt slår slag i saken och ringer in ett samtal för att sätta dit en 11-åring. Handlar det om avundsjuka? Att man inte kan acceptera att det finns barn som har en större talang eller en bättre dag än den egna sonen? Handlar det om – gud förbjude – att laget kommer ifrån en stadsdel som känns främmande och läskig för den vuxne? Vuxna förstör för barn.

3. Att tävlingsledningen tar anmälan på allvar, trots att den inte gått rätt till. Hade man inte kunnat säga till den som ringde; ”Vet du vad, det här är en vänskapsturnering. Fokusera du på dina egna barn istället för att lägga energi på andra”? Eller borde man inte någonstans, mitt i att barnen åker Göteborg runt för att leta efter sina pass, stannat upp och tänkt att ”vänta nu, vad håller vi på med?”. Eller åtminstone när man drar in dem i en korridor på Serneke Arena, radar upp dem mot en vägg och tvingar dem att bevisa att de inte ljuger om sin ålder genom att ställa kontrollfrågor som ”vilken månad är du född?” och ”vilken dag?” – borde man inte någonstans ha tagit ett steg tillbaka och sagt ”Stopp. Det är elvaåringar vi pratar om. De är här för att leka”? Vuxna förstör för barn.

Nu verkar det som att jag inte vet om att det finns ett problem med åldersfusk i ungdomsidrott. Så är det inte. Jag är fullt medveten om detta. Och jag har full förståelse för att id-kontroller behöver göras för att komma till bukt med problemet. Här är min poäng – Om åldersfusk nu är ett så stort problem, och risken fanns att någon skulle göra en anmälan, hade man inte kunnat undvika att kränka ett stort antal barn och föräldrar genom att göra en generell kontroll på samtliga deltagare innan cupen startade?


 

Ni som fortfarande tycker att allt är frid och fröjd och inte ser det oroväckande i det som hände med barnen i Angereds MBIK tillåt mig bemöta era argument ännu tydligare.

Det är klart att man måste få göra id-kontroller, annars kan ju vem som helst hoppa in och spela!
Visst. Men för att undvika risk för diskriminering skulle id-kontrollen utförts på samtliga deltagare, innan turneringen börjat. 

Barnen växer så olika i den åldern så det är självklart att man måste få kolla att någon verkligen inte är överårig!
Hör du ditt argument? Att barnen växer så olika i den åldern borde vara en anledning att inte dra förhastade slutsatser.

Det är så mycket fusk i barnfotboll så det är inte mer än rätt att kontrollerna sker!
Jag är ganska ordentligt övertygad om att det inte är 11-åringarna som kommer på idén att fuska. De vet antagligen inte det alternativet finns. Därför bör inte de hållas ansvariga, bli misstrodda och behandlas som de gjort här. Det är ledare och föräldrar som ska hållas ansvariga för åldersfusk, inte barnen.

Det är bara lag ifrån Angered som ålderfuskar. Inte lag från till exempel Billdal och Örgryte. Som man bäddar får man ligga! (Ja, denna kommentar kom faktiskt på facebook)
Du verkar som en supertrevlig person. Ha en bra liv. Tack och hej.


 

Snälla, ni som läser detta. Jag ber er. Låt barnen vara barn. Förr eller senare kommer de lära sig hur jävligt det kan vara i världen. Barnen i Angereds MBIK har säkerligen redan fått erfara en del av det i sin vardag. Vi måste göra vårt bästa för att de ska få en glad, trygg och utvecklande uppväxt oavsett om de är bättre på fotboll än vårt eget barn.

Ta ett steg tillbaka. Skaffa lite perspektiv. Tack.

 

Detta är inlägg 40 av 100 i projektet #blogg100 skapat av Bisonblog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *