Musik och nöje,  Omgivning

4 magnifika tal från 4 magnifika filmer

Du vet hur det känns. Det börjar någonstans långt bak i nacken. Hårstråna börjar rycka så smått för att så småningom sträcka sig bort mot kroppen, det gör nästan ont i huden när knottrorna kommer. Du andas tyngre och ett gigantiskt leende tar över mellan dina kinder. Hjärtat fladdrar. När den perfekt komponerade musiken eskalerar tränger tårar fram under ögonlocken och du gör inte ens ett försök till att blinka bort dem. Det kommer att komma fler. Det sista som händer, när musikens crescendo når klimax, är att ett okontrollerat ”ååååh!” bubblar fram ur din bröstkorg. Filmen är fulländad.

Här kommer fyra fantastiska tal från klassiska Hollywoodfilmer.

 

Independence day (1996)

Presidenttalen blir lätt urkramade i filmvärlden, varje nytt tal ska utklassa det förra. Detta är ett av presidenttalen som håller måtten än idag.

 

 

Remember the Titans (2000)

Har du inte sett denna rulle är det bara att ta tag i det. Helst igår. Denzel Washington är magnifik och har en retorik som få kan matcha.

 

Miracle (2004)

Den mästerliga upprepningen av ”This is your time!” gör detta klipp mäktigt. Helst ska man (i de andra klippen också) se hela filmen för att få den där uppbyggda känslobarriären att rivas.

 

Gladiator (2000)

Tradegi. Ilska. Desperation. När Russel Crowe drar av sitt monstertal, till ett av filmvärldens bästa soundtrack, är det svårt att hålla tillbaka både rysningar och tårar.

 

Självklart bör även talen i Any Given Sunday, We are Marshall och Braveheart finnas med i ”måste ses”-listan hos alla filmälskare.

 

Detta är inlägg 8 av 100 i projektet #blogg100 skapat av Bisonblog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *