Musik och nöje,  Omgivning,  Samhälle

Fallet Kevin.

Av en slump gick jag in på SVT Play idag på jobbet (skulle alltså inte sitta och chilla utan letade efter stream från CHL-lottningen) och väl där inne fick jag se att sista avsnittet av dokumentärserien Fallet Kevin skulle sändas ikväll. Jag har sett mycket reaktioner och skriverier i sociala medier kring detta under de senaste två veckorna, och jag frågade mina kollegor om de hade sett de första avsnitten. Det hade de, och jag blev rekommenderad att titta.

Generellt sett är jag en sucker för dokumentärer, i synnerhet när det handlar om rättsfall. Min absoluta favorit – genom alla tider – är den femdelade serien om O.J. Simpson, som också finns på SVT Play. Men när det handlar om barn är jag så himla varsam. Jag blir så illa berörd att jag typ inte tycker det är värt det. Jag kan må dåligt i flera dagar. Jag kan till exempel inte lyssna på P3 Dokumentär om fall där barn blivit mördade eller illa behandlade. Då får jag sån ångest att jag måste avbryta.

Jag bestämde mig ändå för att ta mig an Fallet Kevin. Jag plöjde alla tre avsnitten ikväll och såg dessutom första halvan av Aktuellt där de diskuterade vidare kring fallet. Så här i efterhand är jag både glad och ledsen över att jag valde att titta.

Jag ska inte spoila någonting, för er som inte sett, men vi kan väl säga så här. När vuxna människor, i auktoritära samhällsroller (eller vilka roller som helst, faktiskt) använder det förtroende som barn automatiskt ger dem till att manipulera, vilseleda och styra barn, då vill jag bara gråta. Det finns ingenting i världen som kan rättfärdiga hur poliser, förundersökningsledare, inspektörer och förhörsledare betedde sig i detta fall. Jag har svårt att sätta ord på mina känslor just nu. Vreden är total. Vill bara skrika tills rösten tar slut. Stackars, stackars barn. Jag har aldrig sett något mer ovärdigt. Det här kommer förfölja mig i dagar. Vilket i och för sig inte är något att lägga vikt på, det har förföljt de två unga pojkarna i 18 år.

Samtidigt är jag glad att jag såg dokumentären. Glad för att jag vet att det här kommer att leda till någonting. Med största sannolikhet kommer de två pojkarna att ha en annan inställning till livet och framtiden efter att den här serien visats. Det är fan värt all min ångest och alla mina tårar. Rättvisa ska fan vara rättvisa.

Här finns alla delar i Fallet Kevin

Här finns alla delar i Made in America: O.J. Simpson

Detta är inlägg 77 av 100 i projektet #blogg100 skapat av Bisonblog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *