Omgivning,  Psykisk ohälsa,  Samhälle

Inte ensam aldrig glömd – projekt mot sexuella övergrepp

”I september tar jag det där steget som jag så länge var livrädd för. Att berätta om vad som egentligen hände. Att föreläsa om det som för många av oss är en verklighet.
Men kanske handlar det ännu mer om vad som faktiskt blir kvar efter sexuella övergrepp. Ett liv i spillror, krossade drömmar och en söndertrasad självkänsla. Rädslan. Ångesten. De destruktiva sätten att försöka hantera en ohållbar livssituation. Kampen att försöka överleva en dag till. Bara för att börja om nästföljande morgon igen. Ett evigt snurrande ekorrhjul.
Med facit i hand kan jag konstatera att det har tagit mig oerhört lång tid, och än är jag inte klar, men med små steg har jag fått lära mig att försöka älska den person jag är. Åtminstone respektera den person jag har blivit – mot alla odds.”

– Erik Grönberg

Bild: Erik Grönberg

Erik Grönberg utsattes för sexuella övergrepp som ung. På grund av sorg, förtvivlan och skam levde han länge i tystnad och kände en oerhörd skuld över vad han varit med om. Det ledde till omgångar av en destruktiv livsstil med missbruk av alkohol och mat samt upprepade självmordsförsök.

När den forne höjdhopparen Patrik Sjöberg släppte sin bok ”Det du inte såg”, om hur han utsattes för systematiska övergrepp i barndomen, fick Erik plötsligt hjälp att i sin hjärna formulera och sätta ord på det som hänt honom. Han fick modet att berätta.

Idag driver Erik Grönberg projektet Inte ensam aldrig glömd, som han grundade för att uppmärksamma konsekvenserna av sexuella övergrepp. Han hoppas kunna hjälpa andra att våga berätta och be om hjälp.

När jag fick frågan om jag ville vara med och stötta projektet blinkade jag inte en sekund. Det är så ofta man glider runt i sin lilla bubbla, gnäller på saker och tycker synd om sig själv för händelser från barndomen som lämnat spår ända in i vuxen ålder. Och alla är olika, det är klart att man måste få bearbeta och tycka synd om sig själv ibland. Men när man tänker en vända på allt som I N T E hände en när man var liten, vad man skonades från, får man sig en tankeställare. Ingen ska behöva gå igenom det Erik gick igenom. Och de små själar som faktiskt blir utsatta varje dag – vi måste stå upp för dem, ge dem en röst och stötta dem att våga berätta.

När människor visar sån styrka och mod som Erik, Patrik och andra gjort inspireras vi andra att hjälpa, bidra och aldrig sluta kämpa. Vi kommer utsättas för motgångar som kan stjälpa oss totalt, men om vi hjälps åt har vi större chans att resa oss igen.

Därför är det en självklarhet för mig att stötta Erik och Inte ensam aldrig glömd. Om du vill läsa mer om projektet gör du det här. Och om du vill veta mer om de skrämmande siffrorna runt sexuella övergrepp hittar du det hos Treskablinoll. För att stötta projektet kan du köpa en tröja på deras hemsida, längre fram kommer man även att kunna donera pengar direkt till ett bankkonto.

Glöm inte att följa Inte ensam aldrig glömd på Instagram!

Heja dig, Erik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *