Omgivning,  Psykisk ohälsa,  Samhälle,  Sport

Hockey, domare och regnbågar – är detta början på något stort?

I förrgår läste jag en artikel skriven av min enastående kollega Uffe Bodin, på Hockeysverige.se. Han hade träffat Joel Hansson som är domaransvarig på Svenska ishockeyförbundet och fått höra om den nya HBTQ-satsningen som förbundet gjort tillsammans med Riksidrottförbundet. Hela artikeln läser ni här.

Satsningen går ut på att alla domare i serierna Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, SDHL och SuperElit ska ha ett regnbågsfärgat emblem på sina domartröjor under säsongen. Med detta vill de visa att de tar ställning och ser allvarligt på hur problematisk machokulturen inom ishockeyn är. De vill visa att de tror på tolerans, jämlikhet och inkluderande oavsett sexuell läggning. Joel Hansson berättar i intervjun att han inte tycker att domarkåren levt upp riktigt till de regelverk som finns. ”I regelverket är det jättetydligt att om du kränker någon eller uttrycker dig sexistiskt, homofobiskt eller rasistiskt så är det en avstängning”, säger Joel till Hockeysverige.se. Han menar också att om de blir hårdare med att straffa den typen av trashtalk kommer domarkåren automatiskt bjuda in till diskussion som kan skapa medvetande och förhoppningsvis eftertanke.

Jag vill börja med att hylla initiativet från Joel och Svenska ishockeyförbundet. Frågor som denna är ständigt återkommande, inte bara inom ishockeyn. Ni minns säkert Magnus Nygren-incidenten i våras, och det här inlägget skrev jag på Ungdomsfotboll.se efter att en ledare uttalat sig rasistiskt under en ungdomscup. Ord som ”fitta” och ”bögjävel” är med största sannolikhet mer förekommande än vi på läktaren vågar tro. Så att förbundet tar ställning är givetvis ett stort steg i rätt riktning.

Nu börjar det riktiga arbetet. En regnbågsfärjad tygbit på en tröjärm betyder ingenting om inte allt man gör genomsyras av det tygbiten symboliserar. Joel nämnde att de har för avsikt att visa att förbundet och domarna menar allvar med sitt ställningstagande genom att våga dela ut de matchstraff som regelverket avser. Och viss kommer regnbågen på ärmen kunna hjälpa domarna att påminnas, och styrka sina beslut. De kanske rentav får en boost av att ha den där.

Men att straffen delas ut mer frekvent betyder inte att problemet är löst. Det är först när den utvisade idrottaren inte käftar emot och inte känner sig orättvist behandlad som vi kommit någon vart. När han ber om ursäkt till den utsatte och åker av isen utan protest. När ishockeyspelaren bryter normen. Det är då vi gör framsteg. Det är då vi kommer någon vart. Och för att nå dit krävs krafttag från alla instanser. Svenska ishockeyförbundet kan inte lösa detta på egen hand. Så vi kan inte slappna av, nu är det upp till oss alla att haka på. Hockeyskola-ledare till domare. SHL-tränare till lagkaptener. Fans, föräldrar och medmänniskor. Och vem vet. Regnbågen på domartröjan kanske bara är början på något väldigt, väldigt stort. Låt oss hoppas.

Slutligen vill jag tillägga att jag hoppas att SHL-domarna, som har en egen domarorganisation, också hakar på ställningstagandet. Uffe berättade att även SHL-domarna kommer finnas med på de utbildningar och workshops som de övriga domarna kommer medverka i, så steget att sätta ett emblem på tröjan känns bara naturligt.

 

Foto: Uffe Bodin

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *