Psykisk ohälsa

LISTA: Läsvärda berättelser om psykisk ohälsa

För varje år som går upplever jag att fler och fler vågar prata öppet om sina utmaningar med psykisk ohälsa. Vilken fantastisk mening att kunna skriva. Fler och fler profiler med stora namn och stora följarskaror berättar om stunder och perioder då de haft det tungt, vissa berättar att de har det tungt just nu. Detta, enligt min övertygelse, gör att fler personer som inte lever under det offentliga ögat vågar ta klivet att prata om hur de mår. En positiv spiral, i någonting som kan vara så svårt och mörkt.

Jag gör den här samlingen lika mycket för mig som för er, då jag vill kunna gå tillbaka och läsa och minnas berättelser från de modiga personer som öppnar sig om sin psykiska ohälsa. Säg gärna till om du saknar någon artikel på listan så lägger jag till den. Ju längre den blir, desto större blir kvittot på att vi är på väg åt rätt håll när det kommer till att bryta stigmat kring detta livsviktiga ämne.

OBS. Vissa av artiklarna kräver att man prenumererar.

Berättelser och intervjuer kring psykisk ohälsa

”Jag har varit i en depression” intervju med Patrick Cehlin (2021)
Efter tre års flitigt och slitigt arbete för att ta sig tillbaka till ishockeyn bestämde sig Patrick Cehlin för att avsluta sin fina karriär. Här berättar han om hjärnskakningarna som i sin tur ledde till depression och ett tufft men värdefullt arbete med sig själv.

”Our son was gone” intervju med Stephen Johns (2021)
Efter nära två års frånvaro på grund av hjärnskakningar gjorde Stephen Johns comeback i NHL i februari 2020. Här berättar han om den knäckande tiden under de 22 månader han kämpade med depression, självmordstankar och hemsk huvudvärk. Han har inget svar, ingen quick fix, på hur han tog sig tillbaka, men han försöker beskriva vad som

”Jag var trött hela tiden” intervju med Anna Oscarsson (2020)
Fotbollsspelaren Anna Oscarsson berättar om hur de prestationskrav hon satte på sig själv redan i ung ålder till slut utvecklades till psykisk ohälsa, och hur hon drabbades av en depression. Hon insåg att hon behövde hjälp. Idag är hon ambassadör för Suicide Zero och arbetar med elitklubbarna för att öka kunskap och arbete kring psykisk ohälsa. I artikeln delar Anna dessutom med sig av sina tre bästa tips på hur du handskas med psykisk ohälsa.

”It’s O.K. To Fall Apart” av Kayla McBride (2020)
Basketspelaren Kayla McBride berättar om hur isoleringen under pandemin fick hennes ångest att skena. Hon berättar även om hur hennes relation med sin pappa gjort att ångesten funnits sedan barnsben, och att hon vill vara öppen med vad hon dealar med för att hennes framtida barn inte ska gå igenom samma sak som hon gjorde.

”IFK-stjärnan Thern talar ut om sin ångest” intervju med Simon Thern (2019)
Ett sjukdomsvirus i september 2019 gjorde Simon Thern nedstämd och utlöste ångest hos fotbollsspelaren. Han berättar om hur ångesten visade sig hos honom och hur han fått hjälp av en psykolog för att komma tillbaka till vardagen.

”I could not stand being alone in my brain” av Robin Lehner (2018)
NHL-målvakten Robin Lehner berättar öppet och naket om den mörka tiden innan han blev diagnostiserad som bipolär. Han berättar om hur han använde alkohol för att dämpa smärtan i bröstet, och hur han efter att ha blivit ren och med hjälp av professionella läkare förstod att han bar på trauma från barndomen. Han beskriver den tuffa processen på rehabcentret i Arizona och hur han hittade en hjälp i religion och hur han lever med sjukdomen idag.

”Everyone Is Going Through Something” och ”To Anybody Going Through It” av Kevin Love (2018 och 2020)
Mitt under en match i november 2017 fick NBA-spelaren Kevin Love sin första panikångestattack. Här berättar han om den omskakande upplevelsen och varför han tror att den hände. Love pratar om den osunda betydelsen av ”be a man” – prata inte om dina känslor, var stark, håll saker för dig själv – och hur varenda ung pojke formas i samma mönster. Han berättar om hur han stängde inne sorgen efter sin avlidne mormor och hur samtal med en terapeut fick honom att inse hur mycket det hjälper att prata.

”Out of the Shadows” av Hayley Wickenheiser (2015)
När den forne NHL-spelaren Steve Montador avled, 35 år gammal, efter vad som tros vara de mörka sviterna av CTE (hjärnskada som kan uppstå efter upprepade slag mot huvudet), skrev hans vän och hockeyspelarkollega Hayley Winckenheiser först ett inlägg på Facebook, och sedan den här artikeln. Här beskriver hon sin förlorade vän på ett hjärtskärande sätt, och sätter fingret på vad som saknas för elitidrottare på en så hög nivå i termer av ekonomisk rådgivning, psykologstöd och planering för framtiden. Allt för att undvika att fler spelare ska drabbas av drabbas av depression och djupa fall efter att karriären är över.

Fler av mina inlägg på området psykisk ohälsa hittar du här.
På sidan It Helps To Talk hittar du fler berättelser från personer som upplevt och lever med psykisk ohälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *