Omgivning,  Psykisk ohälsa,  Samhälle

ProtectHer – omdefiniera manlighet, ett omklädningsrum i taget

Jag vill berätta lite om ett projekt som jag har följt länge. Det startades av Alexis Jones, en person jag håller som en av mina absolut största förebilder.

Projektet heter ProtectHer. 

Kort och gott handlar det om att från grunden förändra synen på tjejer, hur man behandlar dem och hur man pratar till och om dem. I USA säger statistiken att en a fem tjejer blir sexuellt utnyttjade under deras collegetid. Och Alexis menar att den statistiken inte tas på allvar, den bara är där och accepteras. Hon ser också att grunden till problemet landar i en fråga; varför är unga, manliga atleter så ofta inblandade i sexuella övergrepp och våldtäktsincidenter? Och hur kan man gå till botten med det på riktigt?

Så här skriver Alexis på projektets hemsida, om hur hon tror att problemen kan minska: ”ProtectHer believes that in order to safeguard dorm rooms and victory after-parties, we first need to activate the power and influence of the locker rooms. But this will not be done through traditional pep talks, sensationalist language or the didactic self-help sessions of old; rather, we aim to highlight the incredible young men who are doing the right thing (they do exist!) and to ask the athletes who are sometimes coddled, cajoled and “tempted” every day, to redefine manhood, and to do both as individual athletes and together, as a team.” Läs hela texten här.

Projektet startade 2014 och det hel började med att Alexis, som dessutom startat non-profitrörelsen I AM THAT GIRL som syftar till att stärka, lyfta och uppmuntra tjejer och deras drömmar, bjöds in att prata med talangfulla amerikansk fotbollspelare om vilken möjlighet de har att agera förebilder i den förändring de allra flesta vill se för tjejer runtom i samhället. Det mötet filmades och efter att det visats på ESPN hörde college och universitet från hela USA av sig till henne och ville att hon skulle komma och prata med deras killar. ProtectHer tog form.

Idag ägnar Alexis 250 dagar per år med att föreläsa på skolor och universitet. Och det jag gillar med hennes approach är att hon vill bjuda in pojkar, killar och män i diskussionen snarare än att föra diskussionen ovanför deras huvuden. Hon vet att killar och män är lösningen till den problematiska kvinnosyn som existerar i samhället, och hur ska man kunna lösa problemet om inte männen är med på tåget? Alexis vill ändra definitionen av ordet manlighet. Hon vill att det i framtiden ska ses som manligt att säga ifrån när ens polare eller kollegor pratar nedvärderande om kvinnor, att ställa frågor om samtycke i intima situationer, att gå emot machonormen och att våga visa känslor. Hon vill att någon ska ses som en ”riktig man” när han stoppar sina kompisar från att bete sig ”grabbigt” mot tjejer.

Jag gillar också att hon riktar sig till sportprofiler. Tänk efter hur många följare de riktigt stora atleterna har på Instagram, Facebook, Twitter och så vidare. Lägg där till hur många som ser dem som förebilder och idoler. Det är otroligt vilken genomslagskraft och påverkan de egentligen har på unga drömmare och äldre fans. Varför inte ta den enorma plattformen och bidra till verkliga, viktiga och nödvändiga förändringar i samhället?

Allt eftersom ProtectHer har blivit större har de fått med sig många män och förebilder på tåget. På deras instagram-konto får vi träffa flera av dessa ambassadörer i långa intervjuer där de berättar om varför de vill vara en del av projektet. Visionen är att de här männen ska inspirera andra unga atleter till att ändra sitt sätt att värdera tjejer och kvinnor, visa dem mer respekt och på sikt minska de statistiska siffrorna kring sexuella övergrepp i USA.

Oavsett om ni läst den lilla beskrivningen ovan eller inte så uppmanar jag er till att titta på detta klipp med Alexis. Jag tror på riktigt att personer som henne, både kvinnor och män, kommer att göra världen till en bättre plats under sin livstid.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *