Livet,  Personligt

Lista: 5 stora förebilder i mitt liv

Ordet förebild definieras ofta som exempel att se upp till eller exempel att ta efter. Spontant tänker jag att det, enligt den definitionen, i så fall finns fler förebilder än vad nu motsatsen är. Och det är ju jättehärligt! Men en förebild för mig preciseras lite mer i definitionen.

För mig är en förebild

  • någon som vågar stå upp för sin och andras åsikter
  • någon som utmanar sig själv att göra saker man tidigare inte vågat
  • någon som delar med sig av sina rikedomar – både materialistiska och själsliga
  • någon som inser värdet i att vara godhjärtad och gör sitt bästa för att agera därefter
  • någon som sprider positivitet, kärlek och energi runtomkring sig
  • någon som agerar utefter sina principer och värderingar
  • någon som kan inspirera och motivera andra till att drömma, kämpa och nå sina mål

Jag har den stora äran och lyckan att kunna lista flera förebilder som jag ser upp till, som jag vill ta efter. Jag möter ofta nya personer som är förebilder på olika sätt, som har minst en eller två av punkterna ovan inbakat i sitt varma hjärta. Och idag, internationella kvinnodagen till ära, vill jag lista fem av mina kvinnliga förebilder. Personerna presenteras utan inbördes ordning.

Alexis Jones
Foto: I Am That Girl

Jag minns inte riktigt hur jag korsade digital väg med denna otroliga kvinna, det kan vara genom en tjej lite längre ner på listan. Alexis Jones är 33 år gammal, bor i Austin, Texas och är allmänt badass. Hon startade organisationen I Am That Girl som jobbar uteslutande med tjejers fysiska och psykiska välmående på massa olika sätt. Hon skrev en bok med samma namn som organisationen, som jag läste för några år sedan och som fokuserade på att bygga självkänsla, självförtroende och power hos tjejerna som läste den. Alexis föreläser för stora sportföreningar i USA. Bland annat har hon startat ett projekt som kallas ”Protect Her”, där hon jobbar stenhårt med att värva manliga, kända idrottare till att bli just förebilder när det kommer till hur kvinnor behandlas. Alexis lägger tid, energi och pengar på människor som behöver det och hon är en stor förebild för mig.

Mina systrar

Okej, detta är ju egentligen tre personer, men jag kunde inte låta bli. Hos mina systrar ser jag så mycket av punkterna där ovan, att det värker i hjärtat när jag tänker på det. Hanna – det sociala geniet som har en otrolig empati och ständigt utmanar sig själv. Lisa – som står upp för sig själv och sina nära i vått och torrt och aldrig någonsin skulle svika en vän. Maria – som tänker på att alla ska må bra och har en otroligt hög integritet. Alla tre sprider så mycket kärlek och värme runt omkring sig och för mig är de den största energikällan som finns.

Lena Sundqvist
Foto: Lenas Instagram

För mig symboliserar Lena styrka, integritet, medmänsklighet och självkänsla. Styrka för att hon orkar sitta i tv och prata om de idioter som nedvärderar och kastar skit på henne. Integritet för att hon vägrar ta kritik som inte är konstruktiv eller befogad. Medmänsklighet för att hon reagerar och delar med sig för att få andra att öppna ögonen. Och självkänsla för att hon vet att hon är värd bättre än att låta någon trampa på henne. När Lena började prata öppet om allt vidrigt hat hon får ta emot dagligen gjorde hon något så otroligt stort och viktigt för alla kvinnor i vår bransch, och i alla andra branscher för den delen. Att hon tar fajten för sig själv och alla oss andra är inget annat än hedervärt. Jag har – än så länge – varit skonad från näthat och idioti, tack vare Lena kanske jag får fortsätta vara det ett tag till. Och tack vare Lena kommer jag förhoppningsvis att våga stå upp för mig själv när hatet väl slår till. Tack, Lena. För din otroliga styrka.

Sophia Bush
Foto: Simply Sophia Bush Online

Jag vet, ni tänker: ”Brooke Davis?! Hur fan kan hon vara en förebild?!”. Well, först vill jag bara säga att mot slutet av One Tree Hill, säsong 8-9, så är Brooke helt förändrad. Hon är inte alls den bortskämda bitchen som porträtteras i inledningen. Så se klart serien innan ni säger något! Skämt åsido. Jag har följt Sophia Bush i sociala medier så länge jag kan minnas. Och jag vet. Det låter cheesy. Men hon är en otrolig inspiration för mig. Sophia jobbar fortfarande som skådespelerska men har också engagerat sig politiskt, med fokus på mänskliga rättigheter, jämställdhet och utbildning. Hon ägnar sig åt volontärarbete, donerar ständigt till hjälporganisationer och kämpar för att göra röster hos minoriteter hörda. Hon är dessutom engagerad i organisationen Pencils of Promise, som bygger skolor och ökar möjligheterna för barn i u-länder att gå i skolan. Förutom allt detta är hon otroligt härlig, varm och positiv och jag kan starkt rekommendera er att följa henne i sociala medier. Hon är en sann förebild! (Ps. Hon är även vän med Alexis Jones, så det är troligtvis via Sophia som jag hittade Alexis.)

Anna Kalméus

Min pappas fru, min bonusmamma. Oj, vilken förebild hon är. Detta skrev jag om henne när hon fyllde år, och det säger väl i princip allt. ”Jag skriver ganska ofta om han till vänster. Han som betyder så mycket för mig och är min mast och köl i stormiga Bohusvindar. Men en person som betyder precis lika mycket, och som är en förutsättning för att vår intensiva familj ska fungera, är hon till höger. Anna. Utan den här tjejen skulle vi andra Kalméusar simma runt som vilsna makrillar och inte hitta hem. Hon får våra lågtryck att vändas till högtryck och våra stormar att bli till stiltje. Och när vi ändå hamnar på villovägar är hon fyren i mörkret som blinkar oss hem. Hon tar alltid emot oss när vi kapsejsar. Anna – tack för att du finns och stort grattis på din födelsedag. Jag älskar dig till Vinga och tillbaka.”

Wow, jag hade kunnat skriva om tio personer till, tänk vad häftigt att ha så många inspirerande och starka kvinnliga förebilder i sitt liv. Tacksamheten är enorm!

Till er fem, och till alla andra sistas där ute – grattis på vår dag!

Förutom en massa härliga kvinnliga role models har jag ett gäng manliga sådana som jag ser upp till också. Såklart! Men den listan tar vi vid ett senare tillfälle. Vad har ni för förebilder, förresten? Kvinnor, män, hundar? Jag är supernyfiken!

Tack för att ni läser!

 

Detta är inlägg 8 av 100 i projektet #blogg100 skapat av Bisonblog

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *