Jobb

Livets första stipendium!

Äntligen får jag berätta, jag har haft så himla svårt att hålla detta inombords. Jag har fått ett stipendium!

I höstas ansökte jag om Lars Gunnar Björklunds stipendium som delas ut tillsammans med Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel. Jag grunnade länge på en idé om lagorienterad journalistik inom NHL, bland annat spånade jag lite på att åka till Las Vegas för att, typ, undersöka vad som händer med sportredaktionerna när en ny klubb kommer till stan. Jag var även inne på att undersöka arbetet som beat writer, alltså journalister som är hundra procent fokuserade på ett enda lag.  Men hela tiden var det en idé som låg i bakhuvudet och gjorde sig påmind då och då.

The Players Tribune. Min absoluta favorit bland journalistiska sajter. Det är en sajt som låter idrottarna stå som avsändare och texterna är oerhört djupa, innerliga och personliga. Ofta handlar de om andra ämnen än sport, även om idrotten alltid lyser igenom. Precis den typer av texter som jag älskar att både läsa och skriva. Så jag bestämde mig för att ta fram en idé kring The Players Tribune, och så skickade jag in min ansökan.

I slutet av november fick jag beskedet – jag var utvald! Jag kommer att få resurser till att genomföra min undersökning om hur den journalistiska processen ser ut i arbetet med texterna och om det finns någonting i det arbetet man kan ta med till den svenska sportjournalistiken. Och kanske mest spännande av allt, finns det en möjlighet att starta något liknande i Sverige?

För tre veckor sedan var jag uppe i Stockholm för att spela in en presentationsfilm, där man får träffa mig och den andra stipendiaten Rebecca Candevi. Filmen kommer att synas i Sportjournalistförbundets och Svenska Spels kanaler, och jag bäddar in den här nedan. Filmen kommer dessutom visas upp på Idrottsgalan idag, där jag har fått äran att medverka! På förgalan, under middagen, ska jag och Rebecca gå upp på scenen i Globen och formellt ta emot stipendieutmärkelsen. Det känns helt overkligt roligt, och jag är obeskrivligt nervös.

Jag kommer att inleda mitt stipendieuppdrag när jag kommer till New York och man kommer att kunna följa mitt arbete på min Instagram, här på min blogg och då och då kommer jag att skicka lite material till Svenska Spel som de kommer att använda i sina sociala medier.

Jag vill tacka Svenska Spel och Svenska Sportjournalistförbundets styrelse som ger mig chansen att besöka det ställe jag drömmer om att arbeta på någon gång, och inspireras av deras arbete. Jag vill också rikta ett extra tack till Tobias Rosvall som peppade mig att söka och fanns som bollplank längs vägen.

Här är mina favorittexter från The Players Tribune

Ben Meisner – ”I’m not Connor McDavid”

Nick Boynton – ”Everything’s not O.K.”

Marta – Letter To My Younger Self

Kendra Fischer – ”If I Should Die”

Kevin Love – ”Everyone is Going Through Something”

Bobby Ryan – ”Dear Mom”

Presentationsfilmen från Svenska Spel

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *