Jobb,  Min vardag

Författare innan 30. Typ.

Tidigt i höstas fick jag en förfrågan av min då nyss blivna chef på Hockeysverige.se, Uffe Bodin, att vara med i ett spännande projekt som de skulle dra igång. Han berättade att de tillsammans med statistikbibel-sajten EliteProspects skulle göra en bok med 50 porträtt av blivande ishockeystjärnor. Min roll skulle dels vara att skriva ett tiotal porträtt av dessa talanger, och dessutom vara med i redigeringsarbetet av de övriga texterna. Med fjärilar stora som albatrosser i magen tackade jag givetvis ”ja” och arbetet var igång.

_MG_9486 liten
Frölundas Jacob Larsson intervjuas till boken.
Skärmavbild-2015-12-13-kl.-23.49.35
När man bor för långt ifrån för att göra en fysisk intervju får Facetime funka. Här med Hampus Lindholm från Anaheim Ducks.

En hel del av porträtten kunde vi utföra efter rykande färska intervjuer, och researcharbetet tog lång tid inför varje text. Mina kollegor Måns Karlsson, Ola Winther och Oliver Åbonde gjorde ett lysande jobb och tillsammans fick vi tillslut ihop 50 texter om nästa generations storspelare.

Boken, som kom att heta ”Elite Prospects – Morgondagens stjärnor”, innehåller historier om 5 målvakter, 15 backar och 30 forwards. 10 av dem är svenska och resten är från övriga världen. Man kan till exempel läsa om den stora sorgen som motiverade David Pastrnak att kämpa vidare i karriären och om Daniel Sprong som är den blott tredje holländaren i NHL-historien. Man kan också läsa om Frölundas juniortalang Jacob Larsson som berättar om vikten av att ha båda fötterna på jorden och om danske Nikolaj Ehlers krokiga väg till NHL. Historierna kompletteras givetvis av matig statistik från talangernas hittills ganska korta karriärer.IMG_5215

Det var otroligt slitigt stundtals, men jag hade roligt varenda sekund av arbetet med boken. Jag är jättestolt över resultatet och grym tacksam för chansen att medverka. Hoppas ni gillar vad vi pysslat fram!

Boken finns att beställa på Hockeysverige.se, följ bara länken.

Vi har släppt ett antal utdrag ur boken för
att ni ska få en känsla för hur spelarporträtten är. Klicka på rubrikerna nedan om du är nyfiken!

IMG_5217André Burakovsky – redan bättre än pappa: ”Han ska inte göra samma misstag som jag”

David Pastrnak – mot stjärnorna i sin faders ära: ”Jag vet att han tittar ovanifrån”

Olli Määttä är skadedrabbad som få – historien om det finska backlöftet

Thatcher Demko – psykologstudenten som ska bli nästa målvaktsstjärna: ”Jag tänker mycket”

 

När jag var 21 skrev jag en lista över saker jag ville göra innan jag fyllde 30. Den innehöll bland annat tala flytande spanska, lära mig spela gitarr och bo minst ett halvår i New York. Ingen av de där drömmarna är ens i närheten av uppfyllda. Men det fanns en punkt till. Att skriva en bok. Detta var väl kanske inte riktigt vad jag hade tänkt mig då, men att mitt namn nu står innanför de hårda pärmarna i en nytryckt bok om ishockeyspelare måste väl ändå räknas som någonting…? Vi säger så. Författare innan 30 – check. Bara resten kvar, tur att jag har typ 350 dagar på mig…

 

FullSizeRender
Stolt medförfattare och redaktör!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *