Okategoriserad,  Omgivning,  Psykisk ohälsa,  Samhälle,  Sport

Ontariohockeyn tar ett steg för ökad jämställdhet – på riktigt

Vi pratar ofta om vad som krävs för att få en förändrad syn på människors värde i samhället, och hur vi ska agera för att öka jämställdhet och acceptans. Ofta mynnar detta prat ut i fina skrivelser och värdegrunder, och ibland tar vi agerandet längre än så. Men att göra en grundlig förändring, att bryta normer och enspåriga tillvägagångssätt är läskigt, tidskrävande och utmanande. Kanske är det därför vi inte ser fler stora förändringar för att nå den jämställdhet vi skriver om i våra värdegrunder.

När jag igår läste om Ontariohockeyns nya bestämmelser för sina mindre ligor blev jag lycklig. En stor förändring, i ett viktigt forum och med rätt avsikter. Från och med denna säsong ska samtliga coacher och ledare inom Ontarios minor hockey-ligor utbildas inom transområdet. Har man inte gått utbildningen senast en månad in i säsongen utesluts man som ledare. Där snackar vi action.

Det hela grundar sig i en händelse för cirka fyra år sedan, när transpersonen Jesse Thompson blev portad från både herrarnas och damernas omklädningsrum som sjuttonåring, och hånades för att han var annorlunda. Han vände sig till Human Rights Tribunal of Ontario, och där fastslogs att hockeyklubbarna i Ontarios mindre ligor skulle ändra sina policys för omklädningsrummen samt utbilda i könsidentitet, uttryck och att inkludera transpersoner. Någonting som Ontario Hockey Federation gick med på.

Processen har tagit fyra år, men inför denna säsong ska alltså 30 000 ledare utbildas i transgender-inkluderande, innan de får utöva sina roller i minor league-klubbarna. Visst är det grymt?

Jesse Thompson. (Foto: Global News)

Jag tror verkligen att det här är helrätt. Idag räcker det inte med fina värdegrunder, ekonomiska donationer eller policys. Allt det där ska såklart finnas – och uppmuntras – men det går för långsamt. Vi måste våga ta stora kliv. Läskiga kliv. Viktiga kliv. Precis så som Ontarios mindre ligor gör nu. Man visar för barn och ungdomar att i vår klubb tycker att alla är lika värda och ska ha samma förutsättningar oavsett bakgrund, kön och sexuell läggning. Vi tycker denna fråga är så viktig att våra ledare inte får arbeta med våra barn om de inte går en utbildning om transkultur och könsidentifiering. Vi vill visa att alla är välkomna, inte bara genom att skriva det i våra värdegrunder utan genom att utmana oss att leva efter dem.

Nu kanske cynikern säger; vadå då, det behöver ju inte bli bättre bara för att man blir tvingad att gå en utbildning?
Självklart inte. Allt handlar ju såklart om att personerna som utbildar sig förstår vad det handlar om och vilket ansvar de har i det hela. Men med utbildningar och certifieringar kan man också ställa krav. Välbehövliga sådana.

Det Ontario Hockey gör nu är att ge sig själva möjligheten att påverka ett beteende från grunden. Och tänk vad häftigt det vore om fler hockeyförbund och klubbar blir inspirerade och vill ta efter. Hur coolt vore det inte om det blev en snöbollseffekt över Nordamerika, Europa, Sverige, där klubbar går utanför sin comfort zone och tar ett nytt kliv mot jämställdhet? Ett stort kliv. Ett riktigt kliv.

Sist men inte minst. Shit, vad modigt av Jesse Thompson att ta fighten, som många inte orkar ta. Utan att veta hur framtiden ser ut kan han kanske bli en av personerna som symboliserar en öppnare idrottsvärld där alla är lika mycket värda.

Tack, snälla ni, för att ni läser. 

Läs även: Hockey, domare och regnbågar – är detta början på något stort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *