Livet,  Personligt

TEST: Somna utan dator

Ni minns kanske hur jag för några veckor sedan beskrev mitt datorberoende och hur jag insett att min sömn troligtvis påverkas mer än jag trott av det. Nu är mitt lilla avvänjningsprojekt igång. I födelsedagspresent fick jag ett fitnessarmband som jag önskat mig och det mäter kvaliteten på min sömn om jag har det på mig under natten. Än så länge har jag bara hunnit sova två nätter med det, och det är ju såklart alldeles för kort tid för att kunna dra några slutsatser, men resultatet jag såg från inatt är faktiskt rätt häftigt.

Den första natten låg jag länge och pillade med mobilen, och spelade några rundor Candy Crush, i sängen innan jag skulle sova. Netflix stod på i datorn på nattduksbordet. När jag väl lade ifrån mig mobilen tittade jag på serier tills jag somnade. När jag vaknade dagen därpå tittade jag på summeringen av det fitnessarmbandet registrerat. Den såg ut så här:

 

Natt 2, alltså natten till idag, lämnade jag datorn ute i vardagsrummet innan jag kröp ned i sängen (hardest thing I’ve ever done). Därefter lade jag mobilen på nattduksbordet på andra sidan dubbelsängen, och alltsi inte bredvid mig i sängen som jag brukar. Jag läste en bok i ungefär en halvtimme innan jag släckte läslampan och lade mig för att sova. Jag hatar tystnaden och mörkret, men det gick förvånansvärt fort att somna ändå. I morse när klockan ringde kände jag mig fasen inte lika trött som jag brukar. Och så här såg summeringen ut:

Jag var alltså bara ”restless” en enda gång, jämfört med hela tio gånger från natten innan. Jag är medveten om att detta troligtvis bara är en slump, att jag säkert bara var sjukt trött igår och att det var därför jag somnade lätt och sov som en stock. Eller så är det ren placebo. Men oavsett känns det ju lite lättare och lite mer motiverat att fortsätta testa! Vore ju sjukt häftigt om det var så enkelt att jag skulle sluta utsätta mig för skärmar för att helt plötsligt bli piggare och mer utvilad på morgonen.

Well, just i dessa tider var det kanske inte så smart att starta mitt lilla projekt, det är ju ett gäng Game 7 i Stanley Cup-slutspelet som ska utspela sig de kommande nätterna. Så sömnsatsningen kommer att bli lite ryckig. Men snart så!

Detta är inlägg 67 av 100 i projektet #blogg100 skapat av Bisonblog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *